כשבגדד הייתה יפה – מסע בבגדד היהודית

 ספרה של ויולט שאמאש:- Memories of Eden – A Journey through Jewish Baghdad - בעברית

בגדד של ראשית המאה הקודמת הייתה, במובנים רבים, עיר יהודית. לפחות שליש מתושביה יהודים וביום השבת שבתה ממסחר. הקורא נחשף לחיים היפים וחסרי הדאגה בבגדד של ראשית המאה הקודמת, להרמוניה ולכבוד ההדדי ששררו בין מוסלמים ויהודים ולשינוי המצמרר שחל, כאשר הקולוניאליזם הבריטי, הלאומנות הערבית והארס הנאצי גוררים את מסופוטמיה למערבולת של מלחמת העולם השנייה. הספר מתאר את חיי היום יום של יהודי בגדד: התרבות, המנהגים, הטעמים והריחות. מפיח חיים וצבע בעולם תוסס שהיה ואיננו עוד. כל אלה שזורים בסיפור חייה של המספרת, ויולט שאמאש, ילדותה הקסומה, התבגרותה ונישואיה.

בחלקו השני של הספר, טוני רוקה מעורכי המהדורה האנגלית של הספר ועיתונאי לשעבר של הטיימס הלונדוני, מתאר בתחקיר היסטורי ייחודי, את המערכה הבריטית להחלפת המשטר הפרו-נאצי בבגדד, שאיים על אספקת הנפט החיונית למאמץ המלחמתי של בריטניה, ואת האירועים מאחורי הפרהוד ,הפרעות ביהודי בגדד ביוני 1941.  פרעות שסימנו את סיומם של אלפיים ושש מאות השנים בהן הייתה מסופוטמיה בית לקהילה היהודית.
הספר לוקח את הקורא העברי בן זמננו למסע במחוזות החיים של הקהילה היהודית. לרבים זהו גם מסע למחוזות החיים של הוריהם מזווית חדשה ולא מוכרת.

הספר יצא לאור בשתי מהדורות לשוק הבריטי (2008) ולשוק האמריקאי (2010). המהדורה העברית יצאה לאור ב - 2014 בהוצאת גוונים. תרגום - משה שמש. הספר תורגם לערבית ויצא לאור בהוצאה לבנונית בנובמבר 2020.   המתרגם علي شاكر Ali Shakir.

הספר זמין לקוראים בכל המזרח התיכון וכמובן שגם בבגדד. פרטים נוספים על הספר בערבית ראה כאן

כשקוראים את 'מסע בבגדד היהודית' ספר שהוא יותר על הנאה שנמוגה ופחות על היסטוריה ופוליטיקה, קשה להימנע מהמחשבה שהכול יכול היה להיות אחרת אלמלא התפוח המורעל – הנפט. לעיראק היו לזמן מה היסודות של מדינה רב-תרבותית החיה בהרמוניה. דבר שניתן רק לחלום עליו במזרח התיכון של היום. מבחינה זו ספרה של שאמאש הוא זיכרון וגם אמירה "ראו, זה לא בלתי אפשרי"

יאן ג'ק – הגארדיאן – פברואר 2008