הרצאה: מבט על 2600 שנים של היסטוריה יהודית במסופוטמיה

הסיפור שאינו מסופר על עולם יהודי תוסס שהתקיים במשך מאות שנים במסופוטמיה. מבט מזווית ייחודית על היסטוריה שמעטים מכירים. היסטוריה זו, המהווה נדבך מרכזי בהבנת היהדות כפי אנו מכירים במאות השנים האחרונות, אפופה במיסתורין. המסתורין מתייחס הן לאופן בו התהוותה אוכלוסיה יהודית עצומה, שלפי הערכות הגיעה בשיאה באלף הראשון לספירה לשני מליון איש. וגם לאופן בו נעלמה כמעט כליל כך שבמאה ה-16 בגדד מנתה כ-1000 יהודים בלבד. יוספוס פלביוס שחי במאה הראשונה התייחס בעקיפין  ליהדות הבבלית. הוא מציין את מספרם העצום של היהודים:  "הנם ריבואות לאין גבול שאין לדעת את מספרם" (יוספיוס פלביוס קדמוניות היהודים יא' 133).

ההרצאה מצליחה לתת, במסגרת זמן של כשעה, מבט שהוא יותר מטעימה על הסיפור המופלא של היהדות במסופוטמיה. היא מפנה זרקור לסיפור חשוב שחמק מתחת לרדאר של כולנו – ומהווה נדבך חשוב בהכרת השורשים מהם צמחנו ושעצבו גם את הסיפור האישי של כל אחד מאיתנו.

ההרצאה מאירה את ההקשר הכללי של החיים היהודים במסופוטמיה, חיי היום יום וקשרי הגומלין עם כל חלקי האוכלוסייה ושוברת את המיתוס המקובל על היהדות הבבלית, במיוחד בתקופת התלמוד, של קהילות יהודיות שחייהן סובבים סביב הדת והמנותקות מסביבתן.
הגעתי לעסוק בנושא זה מתוך סקרנות ומשום שמשפחתי הגיעה משם. העניין שלי בנושא הביא אותי לערוך ולתרגם ספר שעוסק בחיים היהודים בעיראק במאה הקודמת, עד שנות ה-40. הספר "מסע בבגדד היהודית".נמכר היטב בחנויות הספרים.
בעקבות העיסוק שלי בנושא פיתחתי ראיה מקיפה ושאינה מוכרת של ההיסטוריה היהודית במסופוטמיה. המגוון הרחב של מקורות אליהם נחשפתי, חלקם מהשנים האחרונות, אפשרו לי לפתח את ההרצאה הייחודית הזו.
להרצאה זו גם מסר רלוונטי למזרח התיכון של היום.
עניין נוסף, האם היהודים העיראקים של היום הם צאצאים  של הגולים שהגיעו  מיהודה בתקופת חורבן הבית הראשון במאה השישית לספירה? האם הם צאצאים של היהודים בתקופת התלמוד? של רבני התלמוד הבבלי? התשובה תפתיע  אתכם.

משה שמש

מקורות עיקרים להרצאה - ראה כאן